Het Paleo dieet

Het Paleo dieet is de laatste jaren erg populair geworden en dat is ook niet voor niks geweest. Dit dieet houdt in dat we net zoals onze voorvaders (oermens) moeten eten. Het Paleo dieet wordt dan ook wel het caveman dieet genoemd. 

De mens is genetisch ontworpen om te eten zoals onze voorvaders deden, maar we kunnen tegenwoordig zoveel eten als we willen. De theorie van het Paleo dieet is dat veel hedendaagse ziekten ontstaan door het westerse dieet. Het westerse dieet is een dieet dat rijk is aan bewerkte voeding en dat is slecht voor je gezondheid.

Het is discutabel in hoeverre het Paleo dieet daadwerkelijk lijkt op wat onze voorvaders aten. De voordelen van het Paleo dieet zijn echter wel een feit, want er zijn een aantal indrukwekkende voordelen voor onze gezondheid.

Hoe werkt het Paleo dieet?

Het dieet richt zich op de whole foods ofwel de onbewerkte voedingsmiddelen, zoals magere eiwitten, groenten, fruit, noten en zaden. Daarnaast vermijd het dieet de bewerkte voedingsmiddelen en hierbij moet je denken aan suiker, zuivel en granen.

Er zijn ook vormen van het Paleo dieet waarbij je wel zuivelproducten, zoals kaas en boter mag eten. Hierbij mag je ook (zoete) aardappelen aan je voedingsschema toevoegen. Het is begrijpelijk dat het lastig is om geen aardappelen te eten als je dat gewend bent. Daarvoor zijn er

Paleo dieet
Het paleo (caveman) dieet

dus ook Paleo vormen waarbij er iets meer flexibiliteit in de voedingskeuze zit.

Veel studies hebben aangetoond dat het Paleo dieet daadwerkelijk kan leiden tot gewichtsverlies en ook zorgt voor een vermindering van je buikomvang (1 , 2).

Studies tonen aan dat volgers van het Paleo dieet automatisch veel minder koolhydraten eten en meer eiwitten. Daarnaast verminderd het aantal calorie├źn met 300 tot 900 per dag (3).

Er zijn nog meer voordelen, want het dieet lijkt effectief te zijn in het verminderen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten (4).

Het nadeel van het dieet is het vermijden van volle granen, peulvruchten en zuivelproducten. Hierdoor worden gezonde voedingsgroepen met hun positieve gezondheidseffecten onnodig vermeden.

Lees meer over het Paleo dieet op www.paleo.nl

 

Bewaren

National Museum of Natural History” by sarahstierch is licensed under CC BY